Are you our new colleague? Check our vacancy
X  

Cladding

Cladding, like thermal spraying, is often used for wear control and to repair damaged parts. Cladding involves hardfacing a part with a wear-resistant and/or corrosion-resistant material. We also use cladding for new spare parts. The difference with thermal spraying is the bonding; it's metallurgically bonded with the cladded surface. It's very important to take the final composition of the coating into account. We offer three types of cladding; conventional welding, laser cladding, and PTA cladding.

 

Cladden voor revisie

Wanneer een onderdeel zwaar is aangetast door intensieve werkzaamheden kan cladden de oplossing zijn om het onderdeel weer geschikt te maken voor hergebruik. Hierdoor bespaart u kosten, want een volledig nieuw onderdeel is niet nodig. In veel gevallen is het ook mogelijk om het onderdeel te modificeren zodat het nog beter zijn werk kan doen na de revisie.

 

Cladden bij nieuwe onderdelen

Wanneer u een nieuw onderdeel vervaardigd en in gebruik neemt wilt u dat deze zo lang mogelijk zijn werk goed blijft doen. Ook hiervoor wordt cladden vaak ingezet. Omdat het vaak niet mogelijk is onderdelen volledig te vervaardigen uit een materiaal dat corrosiebestendig of slijtvast is wordt er vaak gekozen voor een extra beschermende laag over het basismateriaal. Zo realiseert u een hogere standtijd en kunt u besparen op onderhoudskosten.

 

Het verschil tussen de werkwijzen bij cladden

Bij lasercladden wordt het oppervlak van het te cladden onderdeel gesmolten door middel van een laser bron. Bij PTA claddenwordt gebruik gemaakt van een PTA bron. PTA staat voor Plasma Transferred Arc. In plaats van een laser wordt hierbij dus gebruik gemaakt van plasma. Bij beide werkwijzen ontstaat er na het aanbrengen van het metaalpoeder op het gesmolten werkstukoppervlak een metallurgische verbinding.

 

Het belangrijkste verschil tussen lasercladden en PTA cladden is dat de laser een hogere las snelheid heeft. Hierdoor heeft deze manier van cladden een lagere warmte inbreng. De lagere warmte inbreng verkleint de kans op vervorming van het te cladden oppervlak. Bij PTA cladden is de las snelheid lager en daarmee de warmte inbreng hoger wat de kans op vervorming van het oppervlak vergroot. Conventioneel oplassen (MIG/TIG/Electrode/Autogeen) is de voorganger van lasercladden en PTA cladden. Nadeel van conventioneel oplassen is de hoge warmte inbreng en grote kans op vervorming van het op te lassen onderdeel. Toch wordt deze techniek nog veel toegepast wanneer men de kosten van de bewerking laag wil houden of wanneer de bewerking handmatig uitgevoerd moet worden.

 

Meer informatie

Sietzema Techniek adviseert klanten in diverse sectoren over het beheersen en voorkomen van slijtage. Vraag gerust naar advies. U kunt contact opnemen met Siebe Sietzema per mail: siebe@sietzematechniek.nl of telefonisch 0513 – 410396.


Read more   >>