Are you our new colleague? Check our vacancy
X  
Back to Blog
Speciale deklaag resulteert in robuuste en betrouwbare installatie
  • 1011
03
mrt

Speciale deklaag resulteert in robuuste en betrouwbare installatie

Hubert Stavoren ontwikkelt onder andere filtratiesystemen voor schoon drinkwater, zoals microfilters om oppervlaktewater te zuiveren. De microfilters van Hubert filteren bij het pompstation van drinkwaterbedrijven het vuil en mosselzaad uit het water. Zand, schelpdeeltjes en mosselzaad zorgen voor slijtage in de lagerconstructie van het microfilter. Daarom is gezocht naar een oplossing om de slijtvastheid van de lagerconstructie te verbeteren.

Lees verder
News

De omstandigheden waarin de microfilters opereren zijn zwaar. In het oppervlaktewater waar de microfilters worden toegepast bevinden zich grote hoeveelheden mosselzaad. Deze mosselzaadjes groeien uit tot mossels met schade en overmatige slijtage als gevolg. Daarom werd er uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaken van mogelijke oplossingen. Centrale vraag was: ‘Wat is de oorzaak van de slijtage en hoe kunnen we deze minimaliseren?’

 

Slijtagebeheersing op basis van onderzoek en diagnose

Slijtage is veelal afhankelijk van meerdere factoren. Dit bleek ook zo in het geval van de microfilters. Toen uit onderzoek bleek dat de oorzaak lag bij onvoldoende slijtvastheid van de lagerconstructie, is de expertise van Sietzema Techniek ingeroepen voor een effectieve oplossing voor slijtagebeheersing. Er is getest met twee materialen voor een functionele deklaag. Op basis van de testresultaten is de toepassing van de functionele deklaag verder geoptimaliseerd voor een slijtvast oppervlak van de lagerconstructie.

 

Deklaag voor slijtvaste lagerconstructie

Door focus op techniek en toegepaste materialen is een hoge slijtvastheid bereikt. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen. Ook zijn er verschillende technieken om slijtvaste deklagen aan te brengen. Welke deklaag geschikt is hangt af van factoren als de gewenste levensduur van een onderdeel, de vereisten voor het oppervlak, kosten, type materiaal, directe en indirecte invloeden. Uiteraard wilde Hubert zowel een slijtvast basismateriaal als een corrosiebestendige deklaag. Met toepassing van de deklaag is dit daadwerkelijk gerealiseerd.

 

Hogere standtijd en lagere kosten voor onderhoud

Inmiddels zijn de lagerconstructies van Hubert microfilters met de deklaag van Sietzema Techniek voor meerdere projecten toegepast. Door het behandelen van de slijtdelen met een functionele deklaag is de slijtage nu minimaal. De standtijd van de astappen was vóór toepassing van de deklaag zes maanden. De astappen met deklaag gaan nu het vierde seizoen in en vertonen nauwelijks slijtage. Het resultaat: een robuuste en betrouwbare installatie die met minimaal onderhoud ingezet kan worden in talloze toepassingen op het gebied van microfiltratie.